csütörtök, október 29, 2009

Új album hamarosan előrendelhető: Erre gyere, rózsám!

Már több mint tíz éve annak, hogy Gerák Andrea felvette első szólóének lemezét, a Madárka, madárkát, de a csengő magyar népdalok még mindig repkednek a világ körül, örömet szerezve a hallgatóknak. Letöltik az iTunes-ról, Amazonról, Rhapsody-ról, Last FM-ről és más zenei oldalakról, a CD pedig kontinenseken keresztül utazik.

A Midwest Record szerint "Valóban szólófelvétel, mivel Gerák egy magyar népdalcsokrot tár elénk, amelyben pusztán az ő hangja szerepel. Ennyi az egész. Mihez kezdjen ezzel a felvétellel a világ többi, magyarul nem beszélő része? Ha tiszta hangot akarunk hallani a legteljesebb pompájában, és csak élvezni a szárnyalást, akkor a Gerák előadásának líraisága elég lesz ahhoz, hogy elvigye a pálmát. Páratlan élmény, amellyel sokan próbálkoznak, de nem ütik meg a mércét; ez a minta ahhoz, hogyan lehet elérni, hogy egy ilyen nehéz projekt könnyűnek látsszon."

Többezer énekelt órával, árnyaltabb hangképzési technikával és előadói képességekkel, kibővített repertoárral és intenzív élettapasztalattal Andrea háta mögött az azóta eltelt években, igencsak megérett az idő egy új lemezre.

Mivel sok rajongónak tetszett a kizárólag énekhangot és tiszta népdalokat tartalmazó lemez ötlete, most jön a következő, miközben új világzenei projektek is folyamatban vannak.

Ezúttal azonban nem csupán magyar énekeket hallhatunk majd, hanem egyet-kettőt más népektől is. Az Erre gyere, rózsám! című lemez Gerák Andrea eddigi legsikeresebb, kíséret nélkül énekelt dalait mutatja be, azokat, amelyek koncertjei "klasszikus" darabjaivá váltak az évek során, de néhány újabb kedvenc is helyet kapott.

Az énekek mesélnek a szerelem különböző stádiumairól és érzelmeiről, arról, hogy mit jelent a szülőföld, és altatókkal is elringathatjuk magunkat.

"Mindegyikük népdal, régi dallam, mégis közülük nem egy pontosan visszatükrözi a különböző, aktuális élethelyzeteimet..." - mondja az énekesnő. "Régóta szerettem volna csinálni egy másik albumot csak a hangommal, mert úgy gondolom, hogy az emberi hang a legtökéletesebb hangszer: nem kell hatalmas batyukat hurcolászni, egy vagyont költeni egy igazán jó minőségű darabra, nem vész el, nem rabolják el... és ami a legfontosabb: nincs szükség semmi fizikai tárgyra közvetítőnek ahhoz, hogy az érzéseinket vagy történeteket a dalainkkal kommunikáljunk. Ideális esetben, egy olyan élő koncerten, ahol brilliáns az akusztika, még mikrofon sem kell - mindazt, amit kiáltasz és suttogsz, dúdolsz és elzengsz, csak a levegő viszi el a hallgatókhoz. És valószínűleg ezt szeretem a legjobban, amikor fellépek: a lelkem egy darabját másokhoz eljuttatni úgy, hogy a lehető legkevesebb dolog áll közénk. Ezért szeretném azt az érzést nyújtani, hogy ezen az albumon ott vagyok veled, amikor a szobádban lazítani szeretnél, vagy sétálsz az erdőben, üldögélsz egy vízparti kövön, fűben fekve bámulod a felhőket, ott állsz egy hegy tetején - és én csak énekelek, Neked..."

Jaj pártám

Az Erre gyere rózsám! CD december elejére várható; hamarosan lesz lehetőség előrendelésre!

www.gerakandrea.com

Bookmark and Share

Andrea Online Boltja
KAPCSOLAT

Nincsenek megjegyzések: