péntek, április 13, 2007

Gerák Andrea a Rorogwelát énekli


Rorogwela Blue Beach mix
Rorogwela Sunset mix

A magyar énekesnő spanyol zeneszerzővel közösen mutat be egy Óceániából származó dalt, a híres Rorogwelát.

A dallam a Sweet Lullaby-ban vált ismertté, a Deep Forest talán legemlékezetesebb számában, amely a világzene (world music) műfaj létrehozásában úttörőnek számít, és 15 év elmúltával ma is széles körben kedvelt. Az első verziót több remix is követte. Jan Garbarek szintén beleszeretett a dalba, és egy dzsesszes szaxofondarabot írt belőle, a Pygmy Lullaby-t. Az évek során más zenészek szintén feldolgozták ezt a Salamon-szigetekről származó népdalt, de érdekes módon, új énekes felvételt nemigen találunk. Gerák Andrea számára ez jelentette a kihívást, amikor kiválasztotta a dalt. A végső ihletet a csupán néhány hete megjelent album adta: Deep Forest "Sweet Lullaby" Remixed a kanadai Existence Records kiadásában, amely a témát a techno 16 különböző ágával közelíti meg, egyedi hangulatot nyújtva mindegyik számban.

Adott volt a kérdés: lehet-e még valami újat kihozni ebből a dalból?

Előszöris, mivel az eredeti, 1968-ban készült Rorogwela-felvétel lejegyzett szövege nincs kiadva, Andrea meghallgatta az Afunakwa nevű, azóta elhunyt baegu asszony énekét, és leírta a szöveget, szótagról szótagra rekonstruálva. Dicséretes munka a világ néphagyományainak megőrzésében.



Andrea elbűvölő éneklésével megfelelt a kihívásnak, csakúgy, mint a Cambridge 2003-ként is ismert Ángel Orós, aki new age, filmzene és electronica műveiben mindig arra törekszik, hogy átadja hallgatóinak a zenedarabokhoz tartozó érzéseket. Most ezt a dal két változatában is sikeresen megtette.

A Rorogwela Blue Beach mix exotikusabb és drámaibb; jobban kötődik a szöveghez. (Tartalma: egy kisfiúnak altatót énekel a nővére, hogy ne sírjon, az apjuk meghalt, azért nincs velük. Kéri az eltávozottat, hogy az égből is gondoskodjon az árváiról.) Érezzük benne a pátoszt, a két gyermek halott apja iránti kegyeletet. Cambridge 2003 inspirációjának másik forrása Lisa Gerrard Whale Rider-je. Néhány Kelet-Európai motívummal fűszerezve még időtlenebb az élmény.

A Rorogwela Sunset mix könnyedebb és lágyabb, inkább Andrea éneklésének finomságára épül. Egy jól kiegyensúlyozott számban átérezhetjük Óceánia szigeteinek érzékiségét és szépségét.

Gerák Andrea énekmódjának különleges érzékenységét Cambridge 2003 tudásával és kreativitásával egyesítve az eredmény méltó főhajtás a Salamon-szigetek népzenéjének gyöngyszeme előtt.

Adatok:
Baegu népdal a Salamon-szigetekről, adatközlő: Afunakwa, Hugo Zemp gyűjtése (1968), kiadva a Fataleka and Baegu Music of Malaita c. CD-n
Zene: Ángel Orós (Cambridge 2003)
Ének: Gerák Andrea

Említések: BBC Music, Nuevas Musicas Forum, Music Industry News Network, Blogtér, Népzene.hu, MP3 Magazin, Kakukk.ro, World Music Central, World Beat Planet, WVOF, Backpackers-Planet, Sinhala Jukebox, News Zoom, Music Worldwide, Tradivarium, Radio Energy Corfu

Visszajelzések:
- "Imádom ezt a zenei irányzatot, remekül lehet relaxálni egy ilyen zenére. Az énekedhez pedig már említettem, remek, egyszerűen nem lehet szavakkal nagyon kifejezni, ebből egy egész albumot kellene csinálni, annyira jó!!" - Gy.K.
- "Mágia!" - B.G. - "Szerintem a világ egyik legszebb dala." - R.G.

Nincsenek megjegyzések: