csütörtök, november 16, 2006

Brugges Fesztivál - beszámoló

Domaházi népdalok



"A Brugges Fesztivál egyedülálló világzenei rendezvény, amely évek óta hű marad elveihez: új felfedezések, ideális, pompás környezet az ismert és kevésbé ismert zenekarok csodálatos kavalkádját teremti meg és mutatja be. A szervezők ezért méltán büszkék a néhai Manos Hadjidakis megállapítására: A Brugges Fesztivál lehet, hogy Európa legkisebb fesztiválja, viszont a leggyönyörűbb." Ez az idei programról is elmondható. A fesztivál nemcsak kettős koncerteket kínál esténként, hanem szombaton és vasárnap 2-2 különálló előadást is hallgathat a közönség. A koncertek között minden további nélkül a magyar Gerák Andrea ragadja meg tekintetünket, aki a Barozda együttessel első ízben lép fel Flandriában."
Folkroddels

Ezen elvárások után így látta Gerák Andrea és a Barozda előadását a közönség:

"Annyira gyönyörű volt az egész koncert, hogy négyszer is sírnom kellett"

Néhányan még 400km távolságról is elutaztak Brugges-be, hogy meghallgassák a magyar népzenei koncertet.

Az alábbi élménybeszámoló a belgiumi magyar közösség honlapján jelent meg:

"Talán nem mindannyian tudjátok, de Belgiumban Brugges a kedvenc városom. Bár ezerszer jártam ott, mindig tartogat valami újat, valami meglepetést, egyszerűen nem tudom megunni. Most viszont szó se volt meglepetésről, "készre" mentem. A hétvégén Brugges a kultúra fővárosává változott. Koncertek, kiállítások mindenütt.

A konkrét indíttatás Gerák Andreától származott. Mint írtam, a hölgyet interneten keresztül ismertem (eddig!), tudtam, hogy többek között a székely, csángó és felvidéki magyar népdalok szakavatott tolmácsolója. Mikor írta, hogy Belgiumban lép fel, nem sokáig haboztam, beterveztem a hétvégébe egy kirándulást Bruggesbe.

A honlapján található zenék és fényképek alapján azt írtam, hogy Andrea tehetséges és szép. Nos, némileg tévedtem. Úgy kellett volna írnom, hogy Isten adta tehetség és gyönyörű. Mindig mosolyog, hangja pedig betölti a rendelkezésre álló teret. Olyan igazi karakter, mint Sally Oldfield, Caren Carpenter, Enya, vagy éppen Sebestyén Márta.

Brugges főterétől csak mintegy 2 percnyi séta a "De Biekorf" kultúrház, amelynek kamaraterme otthont adott a koncertnek. Az eleinte közömbösnek tűnő helyi közönség már az első dal után szívébe zárta Andreát és lelkes tetszésnyilvánítással buzdította őt és erdélyi magyarokból álló kísérőzenekarát. A végén pedig alig akarták elengedni őket.


Apropó, zenekar. A Svédországban élő, erdélyi muzsikusokból kereken harminc éve verbuválódott BAROZDA méltó kísérője Andreának: Simó József és fia, Simó Csongor, valamint Toró Lajos igazi profik, nagyszerűen játszottak kíséretként és önállóan is. Nagyszerű muzsikusok adtak remek koncertet. Távol az otthontól jól esett "élőben" hallani a magyar népdalokat, és még jobban, hogy a helybéliek is nagyra értékelték.

Nem tudjátok, mit hagytatok ki..."


Köszönjük a sok tapsot, a Brugges Festival vezetőinek és önkénteseinek a remek munkát!

Jövőre is szívesen visszamegyünk.

További élmények hamarosan Gerák Andrea személyes blogjában

A koncert zenei anyaga decembertől CD-n kapható!

Nincsenek megjegyzések: